Auteur Topic: Europa neemt afscheid van astronomiesatelliet Planck  (gelezen 1740 keer)

Rudi

  • Global Moderator
  • Elite Feedhunter
  • *****
  • Berichten: 7418
Europa neemt afscheid van astronomiesatelliet Planck
« Gepost op: 24 januari 2012, 20:25:13 »
De eigenlijke missie van de Europese satelliet Planck zit er op, meldt het Europese Ruimtevaartbureau ESA.

De aan de universiteit van Luik uitgebreid uitgeteste Planck werd op 14 mei 2009 met een Ariane-5 gelanceerd om vanop een punt op 1,5 miljoen km van de Aarde met een nooit geziene precisie de kosmische achtergrondstraling (CMB) te onderzoeken. Daterend van zowat 380.000 jaar na de Big Bang geldt die als een echo van die Oerknal die zich zowat 13,7 miljard jaar geleden heeft voorgedaan Deze kosmologische missie moest aldus meer leren over het ontstaan, de geschiedenis en de toekomst van het universum.
 
Voorraad helium op
Zaterdag raakte de voorraad helium als koeling voor het belangrijkste instrument, de HFI, op. Het moest immers tot -273,05 graden celsius worden afgekoeld. Eenmaal zonder helium was het HIF aldus niet meer in staat de zwakke bron van energie te detecteren, zegt ESA. Meteen zat de kern van de "wonderbaarlijke" missie er op.
 
De satelliet heeft uiteindelijk dertig maanden perfect gewerkt, twee keer langer dan de vereiste duur. De twee instrumenten hebben vijf keer in plaats van de vereiste twee keer de hele hemel afgetast. ESA gaat er prat op dat de kunstmaan "een schat aan wetenschappelijke informatie" heeft opgeleverd.
 
Het tweede instrument, de LFI, zal nog een groot deel van dit jaar de hemel blijven afspeuren en daarbij helpen de uiteindelijke gegevens te ijken, zegt ESA. (belga/vsv)


Ustym 4K Pro / TM-5402 HD M3 CI / Openbox S3 CI II  / Cahors SMC100 & Kathrein KEA 1000/G  / DVBSky S950 PCI  / Inverto  Pro Single 40mm PLL LNB  & Opticum 4K lnb .  DVB Dream / EBSpro .