Auteur Topic: Hubble nog niet afgeschreven???  (gelezen 1106 keer)

Feeddxer

  • Global Moderator
  • Elite Feedhunter
  • *****
  • Berichten: 12268
    • Feedhunter Feeddxer
Hubble nog niet afgeschreven???
« Gepost op: 13 april 2005, 10:04:51 »
 Hubble: nog niet afgeschreven.De nieuwe baas van het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA, Mike Griffin, wil de toekomst van de Hubble Ruimtetelescoop herbekijken. De Amerikaans-Europese kijker werd door de NASA opgegeven.


De Hubble, die vijftien jaar geleden gelanceerd werd, zou nog één onderhoudsbeurt moeten krijgen en nog enkele jaren meegaan. Maar in het zog van het dodelijke ongeval met het ruimteveer Columbia twee jaar geleden, besliste de vorige baas van de NASA, Sean O'Keefe, dat een shutllemissie te gevaarlijk is. Hij dacht vervolgens aan een robotmissie, maar blies die af vanwege te hoge kosten en te gecompliceerd. Waardoor de kijker vroeger dan verwacht - in of na 2008 - naar beneden zou komen en vernietigd worden in de atmosfeer, lang voor een waardig alternatief de ruimte zou kunnen ingaan.


Voorgedragen door president George Bush om opvolger van de opgestapte O'Keefe te worden, zei Griffin in het "benoemingsdebat" in de Senaat toch weer de mogelijkheid te willen onderzoeken om astronauten naar de "Rolls Royce van astronomie" te sturen. Het was overigens Griffin zelf die het panel heeft voorgezeten die de robotmissie naar de prullenmand deed verwijzen.

 
Nieuwe onderhoudsbeurt?
Het waarschijnlijke nieuwe hoofd van de NASA voegde eraan toe die overdenking pas te doen nadat opnieuw een shuttle heeft gevlogen, wat ten vroegste op 15 mei kan gebeuren. De in 1990 gelanceerde Hubble zou aanvankelijk vijftien jaar werken, waarna tot een verlenging met vijf jaar werd beslist.


Er zijn al vier opknapbeurten annex herstellingen van de Hubble geweest, de eerste in december 1993 toen de telescoop wegens een slecht geslepen hoofdspiegel een "bril" moest krijgen. De laatste, en door O'Keefe geschrapte, zou in het bijzonder dienen om batterijen en gyroscopen te vervangen. Die gyroscopen zijn nodig voor baanmanoeuvres van het gevaarte dat op 600 km hoogte rond de Aarde cirkelt.


Druk van wetenschappers en politici
Wetenschappers en ook Amerikaanse politici hadden druk uitgeoefend op de NASA om de HST nog minstens tot de lancering van zijn opvolger, de James Webb Telescope (JWST), in de ruimte te houden. De start hiervan vindt ten vroegste in 2011 plaats. De JWST heeft bovendien het nadeel enkel in het infrarood het heelaf af te speuren.


De Hubble heeft de kennis over de kosmos ingrijpend veranderd en doet dit nog steeds. In ruil voor een participatie door het Europese ruimtevaartbureau ESA hebben Europese vorsers recht op twintig procent waarnemingstijd, al ligt dat in de praktijk hoger. Ook Belgische vorsers hebben al gebruik gemaakt van de reusachtige telescoop.


Het satfeedsforum is gewoon het beste wat er bestaat.
Ik zoek FEEDS met.............
AZBox Premium HD+
MAXPLUS 2100 s -  Maxdigial 220 s  
Quali QS 1080IRCI !!!     
Nokia 9200 met dvb 2000 , skystar2 kaart  - DVB DREAM / ALT DVB-PROGDVB  /   ,schotel 1.80m