Auteur Topic: AM-zenders van VRT straks in de aanbieding?  (gelezen 1204 keer)

Ron

  • Global Moderator
  • Elite Feedhunter
  • *****
  • Berichten: 18278
AM-zenders van VRT straks in de aanbieding?
« Gepost op: 24 maart 2008, 17:46:23 »
Op voorstel van de VRT en Minister van Media Geert Bourgeois, zouden de (energievretende) AM-zenders van de VRT binnenkort uit de lucht gehaald worden, dit na jarenlange trouwe dienst. De Vlaamse regering heeft het voorstel principieel goed gekeurd.
Alleen de middengolfzender op 927 kHz (nu weer Radio 1 en ooit 927 Live, de sportzender) zou in de lucht blijven. Grote gevolgen zal dat zeker niet hebben voor de luisteraar want zowat iedere radio-ontvanger beschikt over een FM frequentieband waarop alle publieke zenders eveneens te ontvangen zijn. Bovendien hinkt AM kwalitatief achterop, zodat die band nauwelijks nog aangezet wordt door de modale luisteraar.

Helaas betekent het uitschakelen van de overige AM-frequenties ook dat RVi (Radio Vlaanderen Internationaal), dat nu gebruik maakt van de 1512 kHz niet meer te beluisteren zal zijn in België, tenzij beperkt via korte golf én digitaal via satelliet.

Ook de omstreden 1188 kHz, nu in gebruik vanuit Kuurne met een heel laag vermogen, gaat uit de lucht. Op deze frequentie worden voor West-Vlaanderen de programma's van Radio 2 uitgezonden. Velen stellen zich al jaren de vraag over het nut ervan. Het antwoord is lang en kort tegelijk.

De 1188 kHz is eigenlijk vergund voor Waver, van waaruit men een 150 kW sterk signaal mag uitzenden. Dat is echter nooit gebeurd. De frequentie wordt wel vanuit Kuurne gebruikt (wegens de nabijheid van Frankrijk met een vermogen van slechts 5 kW) omdat de publieke omroep ooit vond dat ze een extra buffer moesten hebben tegen het grote geweld van de zeezenders die in de kustprovincie loeihard te ontvangen waren.

Het verdwijnen van de AM-frequenties is nog niet voor morgen. Er moeten nu eenmaal regels gevolg worden. De regering wijzigde daarom eerst haar besluit waarin de frequenties voor analoge radio uitsluitend ter beschikking gesteld werden van de VRT. Hierover wordt nu advies ingewonnen bij de Raad van State.

Zelf verwachten we niet dat die zal dwars liggen. Uiteindelijk moet de publieke omroep van Europa immers nog dit jaar z'n complete zenderpark verkopen. Eigenaar zijn van… en tegelijk programma's aanbieden, mag niet langer.

Wat betekent dat VRT straks, als ook de AM-zenders een andere eigenaar hebben, huurgeld zou moeten betalen om verder te kunnen uitzenden op frequenties die nauwelijks nog beluisterd worden.

Tenslotte zijn er mogelijk (buitenlandse) mediagroepen geïnteresseerd in extra AM-frequenties die zonder moeite ingezet kunnen worden voor DRM-uitzendingen. Daarbij denken we spontaan aan RTL dat al langer plannen koestert voor een extra radiostation gericht op Vlaanderen en eentje op Nederland.


Bron: radiovisie.eu


AZBox Premium HD+ with 1.20 m dish(inclined)
Openbox S10 HD or tbs 5925 with triax 1.10 m dish
Inverto Black Ultra
KA-KU Band LNB IDLK-SINL20-KAKUO-OPP
1.8 m prime focus dish for c-band.