Auteur Topic: Belgium 2 division Football op tv / on tv (EXQI League)  (gelezen 1259 keer)

Feeddxer

  • Global Moderator
  • Elite Feedhunter
  • *****
  • Berichten: 12268
    • Feedhunter Feeddxer
Belgium 2 division Football op tv / on tv (EXQI League)
« Gepost op: 12 juni 2008, 10:51:21 »
Tweede klasse live op tv
Eén tot drie matchen per week van EXQI League gratis te volgen op digitale tv-zender

De tweedeklassers pakten gisteren na alle heisa rond de competitiehervorming uit met positief nieuws: elke week zullen voortaan één tot drie matchen live uitgezonden worden op de gratis digitale zender EXQI Sport. Meteen wordt tweede omgedoopt tot EXQI League.


Hoe kan u de matchen zien?

De rechtstreekse wedstrijden (afhankelijk van het programma een, twee of drie per speeldag) worden uitgezonden op EXQI Sport. Dat is een nieuwe digitale zender van Euro1080, de omroepafdeling van Alfacam. EXQI Sport vervangt HD1 en zal gratis te bekijken zijn door iedereen die een digitaal tv-abonnement heeft. Met Belgacom, iNDi en Coditel is er al een akkoord. Euro1080 maakte zich sterk dat er snel ook een akkoord komt met Telenet en praat ook met TV Vlaanderen.

De duidingsmagazines en een programma met samenvattingen van alle wedstrijden komen ook op EXQI. Normaal gezien moeten die komen op een nieuwe algemene digitale zender die Euro1080 deze zomer wil lanceren. Het is de bedoeling om die ook voor iedereen beschikbaar te maken op de analoge kabel maar daarover is er nog geen akkoord. Het akkoord tussen Alfacam en de Nationale Voetballiga, de tweedeklassers, loopt voor de vier komende seizoenen. EXQI gaat ook praten over samenwerking met de regionale zenders, die nu veel aandacht besteden aan tweede klasse.

Wat verandert er voor tweede klasse?

Het is de bedoeling dat u tweede klasse voortaan niet meer tweede klasse noemt, maar de EXQI League. Net zoals de eerste klasse ook Jupiler League heet. Behalve de naam veranderen waarschijnlijk ook de speelmomenten in tweede afdeling. Nu worden de matchen afgewerkt op zaterdagavond en zondagnamiddag. Zeker is het nog niet, maar de tweedeklassers spelen met het idee om de concurrentie met matchen uit eerste klasse te vermijden door ook op maandagavond en donderdagavond te spelen. Voorlopig voldoen nog niet alle lichtinstallaties in tweede klasse voor avondwedstrijden maar vanaf volgend jaar moeten die wel voldoen om een licentie te kunnen krijgen.

Wat levert het contract op?

De eersteklassers krijgen voor hun nieuwe tv-contract de komende jaren telkens 45 miljoen euro van Belgacom, de VRT en de RTBF. Wat de tweedeklassers krijgen, wordt nu niet bekend gemaakt.

'Het is niet zo simpel dat Alfacam betaalt en wij de rechten afstaan', zegt Guido De Croock, voorzitter van de Nationale Voetballiga. 'Het is een totaalpakket waar wij alle twee beter van worden met rechtstreekse en onrechtstreekse voordelen. Alle tweedeklassers hebben dit project unaniem goedgekeurd. We kunnen onze eigenheid behouden en die veel beter tonen aan de buitenwereld. Buitenlandse voorbeelden, zoals uit Nederland, bewijzen dat er ook interesse is voor tweede klasse op tv.'

EXQI zal ook gemeenschappelijke sponsors voor de tweedeklassers aanbrengen.

Het afgelopen seizoen kregen de tweedeklassers niets van tv-rechten. De twee seizoenen voordien kregen ze wel een compensatie van de eersteklassers omdat ze toen geen twee rechtstreekse stijgers hadden. In het aanbod voor de tv-rechten van eerste zat ook een lot tweede klasse, maar daar deed niemand een bod op.

Wat is Alfacam?

Alfacam is een beursgenoteerd bedrijf uit het Antwerpse Lint. Het bedrijf zorgde al voor het in beeld brengen van voetbalwedstrijden op Euro 2004 en de Olympische Spelen van 2004 en doet dat ook bij wedstrijden uit bijvoorbeeld Brazilië en het Midden-Oosten. Voor Woestijnvis verzorgde Alfacam de voorbije jaren een deel van de livematchen op Belgacom TV. Voor de komende seizoenen wordt daarover nog onderhandeld. Euro1080, de omroepafdeling van Alfacam, bereikte onlangs ook een akkoord met de Belgische hockeybond over uitzending van wedstrijden. Momenteel heeft Euro1080 twee digitale zenders: cultuurzender EXQI en sportzender HD1 maar zoals aangegeven staat er dus ook een algemene zender in de steigers. 'De EXQI League zal de bekendheid van onze zenders een boost geven', aldus CEO Gabriel Fehervari van Euro1080. 'De tweede klasse is aantrekkelijk, vooral ook omdat de geografische spreiding er beter is dan in eerste. De tv-uitzendingen zullen zeker ook niet voor minder toeschouwers zorgen. Integendeel: mensen gaan gemakkelijker kijken naar iets wat ze kennen van op tv. Bovendien worden alle matchen opgenomen in High Definition: daarin wordt EXQI de tweede voetbalcompetitie na de Engelse Premier League.'

Wie de commentaar zal leveren bij de matchen uit tweede klasse, is nog niet bekend.


Het satfeedsforum is gewoon het beste wat er bestaat.
Ik zoek FEEDS met.............
AZBox Premium HD+
MAXPLUS 2100 s -  Maxdigial 220 s  
Quali QS 1080IRCI !!!     
Nokia 9200 met dvb 2000 , skystar2 kaart  - DVB DREAM / ALT DVB-PROGDVB  /   ,schotel 1.80m